Project omschrijving

Daklozen in Utrecht maken eigen audiotour

Het aantal daklozen in Nederland is de laatste zes jaar met 75% toegenomen en dat is een schrijnende  situatie, zeker in de winter. Om mensen een idee te geven hoe dat leven eruit ziet, hebben Utrechtse Straatnieuws-verkopers, daklozen en ex-daklozen een audiotour samengesteld: De Izi Travel daklozen tour. Met behulp van een gratis app op je mobiel volg je de voetsporen van (voormalig) daklozen langs hun vaste stekjes en andere relevante plekken. Richard van Rijn, distributiehoofd van het Straatnieuws, bracht tien krantverkopers samen om hun verhaal te vertellen en vertaalde dat in samenwerking met platform izi.TRAVEL naar deze Straatnieuws audiogids.

Door de ogen van een dakloze

Iedereen bekijkt een stad op z’n eigen manier. De één zoekt dat nieuwe winkeltje, de ander een hip restaurant en weer iemand anders speurt de straten af naar een plek om te overnachten. Wie Utrecht eenmaal door de ogen van een dakloze heeft gezien, kijkt nooit meer hetzelfde naar de stad. Hoog Catharijne is opeens een goede plek om kranten te verkopen, het Sinte Marie hofje een beschut hoekje om even bij te komen. De Straatnieuws-tour voert langs diverse locaties die vroeger wemelden van de mensen zonder huis, zoals de ‘junkentunnel’ bij het station en het leegstaande postkantoor waarvan het trapgat – uit de wind en uit het zicht – een geliefde slaapplek was. Dankzij nieuwe opvangcentra is op straat slapen voor veel daklozen gelukkig verleden tijd. Ook het verkopen van de daklozenkrant helpt om contact te maken en eigenwaarde terug te krijgen.

Interactieve rondleiding door de app

De Straatnieuws audiotour door Utrecht bestaat naast bekende highlights als de Dom – symbool voor de armenzorg – ook uit persoonlijke verhalen van een tiental straatkrantverkopers. Zo hoor je Ousmane, een markante verschijning in het Utrechtse straatbeeld, over contact maken: “Ik ben gewoon een mens net als jij, als je met me praat merk je dat je niet bang voor me hoeft te zijn.” Bert raakte door een ongeluk zijn werk en huis kwijt: “Door het Straatnieuws te verkopen verdien je wat geld waarmee je jezelf in leven kunt houden. Het is niet de makkelijkste weg en ik hoop dat mensen dat respecteren.” Fred was ooit rijk: “Ik wilde altijd meer en verloor uiteindelijk alles. Ik heb een jaar op straat geleefd en geef als gids rondleidingen door Utrecht – en dus ook interactief, via de app!”

Wil je de tour zelf beleven. Ga dan naar  izi travel en download de Izi Travel daklozen tour.

Warmte in de koude winter

Richard van Rijn is distributiehoofd van het Straatnieuws in Utrecht en initiatiefnemer van deze bijzondere audiogids: “Dankzij de Straatnieuws tour en de app is het nu mogelijk zelf op pad te gaan en de stad te bekijken door de ogen van iemand anders. Van iemand waar maar weinig mensen zich in kunnen verplaatsen: een dakloze. Ik heb dagelijks met deze mensen te maken en ken hun verhalen. Door naar hen te luisteren hoop ik dat mensen een beter en meer positief beeld krijgen van die dak- en thuislozen. Ik zie de tour als een soort introductie die mensen kan helpen anders naar hen te kijken. Maak een praatje, koop een krant, help ze een stapje verder. Kortom: geef ze wat extra warmte in deze koude wintermaanden!”

Een uitgebreide reportage met Richard van Rijn is terug te lezen op wandel virtueel als dakloze door Utrecht

Straatnieuws audiotour

Alles wat je nodig hebt voor de Straatnieuws audiotour is een smartphone, oordopjes en de gratis izi.TRAVEL app: https://izi.travel/nl/e61c-straatnieuws-verhalen-van-daklozen-in-de-domstad/nl. Op basis van je GPS-locatie krijg je aanwijzingen waar je heen moet en wat er te zien is. Het Straatnieuws is de daklozenkrant van Nederland die wordt gedistribueerd door zo’n 100 zelfstandige verkopers, zie ook www.straatnieuws.nl. izi.TRAVEL is als gratis app beschikbaar voor iOs, Android en Windows Phone, zie ook www.izi.TRAVEL.