Project omschrijving

Krakersactie bij boekhandel De Vries

Afgelopen donderdag werd boekhandel De Vries in Haarlem een paar uur gekraakt. De krakers eisten aandacht voor de krakersroman Hazer van de Haarlemse schrijver Jeroen Thijssen. De leus van de krakers: DIT BOEK VERDIENT ALLE AANDACHT, KRAKEN VOOR HAZER!
Aan het eind van de middag was het genoeg geweest zo vonden de autoriteiten en is de boekhandel door de M.E. ontzet. Dit ging zeker niet zonder slag of stoot zoals je in het filmpje kunt zien. Het boek speelt zich af rond 1980, maar de krakers van nu zijn het zeker nog niet verleerd.

Hazer nu in de boekwinkel

Het boek Hazer speelt zich af in het jaar 1980 en gaat over de actieve rol van de krakersbeweging in die tijd. De Haarlemse schrijver Jeroen Thijssen schetst een indringend beeld van deze tijd en zijn hoofdpersoon Rogi die op zoek moet naar woonruimte in een tijd waarin woonruimte schaars was of beschikbaar werd gesteld voor alleenstaande vrouwen. Rogi komt in aanraking met de krakersbeweging en wordt gedwongen om na te denken over zijn eigen idealen, jeugd en over goed en kwaad. Hoe kun je dit boek beter onder de aandacht brengen van het grote publiek dan door zelf de boekhandel te kraken en aandacht te eisen voor deze prachtig geschreven roman.

Boekhandel De Vries in Haarlem gekraakt

De krakersbeweging in Haarlem is even terug van weggeweest. Boekhandel De Vries is deze middag bestormt en bezet door het krakersbolwerk Hazer. Zij eisen onder luid gejoel meer aandacht en publiciteit voor de nieuwe roman Hazer van Jeroen Thijssen. Spandoeken worden opgehangen en de winkel wordt bezet. Dan vindt de politie het welletjes en grijpt in. Een M.E. bus wordt ingezet en de M.E.-ers verwijderen de krakers uit boekwinkel De Vries waarna de rust in Haarlem weer wederkeert.